Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ankara’dan IŞİD’e yakın markaj

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Irak’ta ilerleyişiyle başlayan kriz her geçen gün derinleşirken Ankara IŞİD’in elindeki Türk rehinelerin kurtarılması için çaba harcıyor.



BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan, duruma ‘yakın markajın’ sürdüÄŸünü belirtirken, rehineleri kurtarmak için ‘hassas bir çalışma yürüttüklerini’ söyledi. Irak’ta ‘derinleÅŸen ve kritik aÅŸamaya’ ulaÅŸmış bir kriz olduÄŸunu düÅŸünen DışiÅŸleri Bakanlığı, Basra BaÅŸkonsolosluÄŸu’nun ardından riskli bölgelerdeki Türk vatandaÅŸlarının tahliyesi için de yoÄŸun mesai harcıyor.

Irak’ta IŞİD’in Türkiye’nin Musul BaÅŸkonsolosluÄŸu’na baskın yapıp 49 personeli rehin almasının üstünden tam bir hafta geçti. DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, rehinelerin saÄŸlık durumu hakkında her gün düzenli bilgi alıp, güvenlik içinde olduklarının bilindiÄŸini söylese de, kamuoyunda, rehinelerin Türkiye’ye dönüÅŸü hakkında meraklı bir bekleyiÅŸ var. Rehineler konusunda son olarak açıklama yapan isim BaÅŸbakan Tayyip ErdoÄŸan oldu. ErdoÄŸan, rehineleri kurtarmak için ‘hassas bir çalışma yürütüldüÄŸünü’ belirtirken, “Olayı yakın markajda takip ediyoruz. Burada felaket tellallığı yaparak atacağımız bir adım 49 diplomotik personel ile 31 ÅŸoförümüzün geleceÄŸi için ciddi sıkıntılar doÄŸurabilir” diye konuÅŸtu. ErdoÄŸan, 15 Türk vatandaşının daha kaçırıldığına iliÅŸkin iddiaların doÄŸru olmadığını söyledi.

Kuzey Irak'a özel heyet

Cidde’de Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı 41'inci DışiÅŸleri Bakanları toplantısına katıldıktan sonra Ankara’ya dönüÅŸünde BaÅŸbakan Tayyip ErdoÄŸan’la görüÅŸen DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu da, “15 vatandaşımızın daha kaçırıldığı bilgisini teyit edemedik” açıklaması yaptı. DavutoÄŸlu’nun Cidde’de temaslarda bulunduÄŸu sırada aralarında istihbarat uzmanları ile diplomatların bulunduÄŸu özel bir heyetin de Kuzey Irak’ta temaslarda bulunduÄŸunu da BaÅŸbakan ErdoÄŸan açıkladı.

Kuzey Irak’ta temaslarda bulunan heyete MüsteÅŸar Feridun SinirlioÄŸlu’nun baÅŸkanlık ettiÄŸini belirten DışiÅŸleri yetkilileri, heyetin temel amacının ülkeye gönderilen insani yardımları denetlemek olduÄŸunu dile getirdiler. Ankara bu çerçevede, IŞİD saldırılarından ötürü çok maÄŸdur olan Türkmenlere yardımları kesintisiz ulaÅŸtırmaya büyük önem atfediyor. BaÅŸbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) tarafından bölgeye gönderilen 20 bin kiÅŸilik insani yardım malzemesinin Sincar bölgesine sığınan Türkmenlere dağıtımına baÅŸlandı. Kızılay tarafından da bölgedeki Türklere 10 bin kiÅŸilik gıda, saÄŸlık ve barınma malzemesi yardımında bulunulması için planlamalar yapılıyor.

Riskli bölgelerin sayısı arttı

Artan güvenlik riskini deÄŸerlendirerek Basra BaÅŸkonsolosluÄŸu’nu boÅŸaltan Türkiye’nin diÄŸer konsolosluklar için de tahliye planlarını gözden geçirdiÄŸi öÄŸrenildi. DışiÅŸleri Bakanlığı, Irak’ta güvenlik açısından riskli bölgelere 8 vilayetin daha eklendiÄŸini duyurdu. Bu vilayetlerin Babil, Necef, Kerbela, Vasit, Meysan, Kadisiye, Musenna ve Dikar olduÄŸu belirtildi. Musul, Kerkük, BaÄŸdat, Selahattin, Anbar, Diyala ve Basra’daki güvenliÄŸin de büyük risk oluÅŸturduÄŸuna dikkat çeken bakanlık, bu vilayetlerde bulunan vatandaÅŸların ‘mümkün olan en kısa sürede’ bulundukları yerden ayrılmalarını istedi. Irak hükümetinin ülkedeki yabancı misyon temsilciliklerinin güvenliÄŸini saÄŸlayamadığını belirten bakanlık yetkilileri “Irak’taki güvenlik krizinin giderek daha da derinleÅŸtiÄŸi ve sivillerin de hedef alındığı kritik bir aÅŸamaya ulaÅŸtığı üzülerek izlenmektedir” diyor.

‘Çok riskli bir dönem'

“Irak’la rehine krizi ne kadar uzar ve IŞİD’e bir operasyon ne zaman yapılır?” soruları doÄŸrultusunda Deutsche Welle’nin sorularını yanıtlayan Ekonomi ve Dış Politika AraÅŸtırmalar Merkezi BaÅŸkanı Sinan Ülgen, Irak hükümetinin IŞİD’le tek başına mücadele edemeyeceÄŸinin tüm dünya tarafından anlaşıldığını belirtiyor. Uluslararası toplumun ‘er ya da geç’ IŞİD’e müdahale konusunda ortak bir strateji uygulayacağını belirten Ülgen, Türkiye’nin de bu stratejinin bir parçası olacağına dikkat çekiyor.

Türkiye, OrtadoÄŸu ve tüm Batı için Irak konusunda ‘çok riskli bir dönem’e girildiÄŸini belirten Ülgen, özellikle rehine krizinin uzaması durumunda Türkiye’de hükümetin büyük zarar göreceÄŸine dikkat çekiyor. Bu yüzden hükümetin tüm dikkatini ‘rehineleri kurtarmaya’ vermesinin doÄŸal olduÄŸunu anlatan Ülgen, “Uluslararası toplumdan ortak bir hareket, strateji kararı çıkmadıkça Türkiye’nin yapacakları çok sınırlı. IŞİD’e karşı stratejinin ayrıntıları yakında ortaya çıkar ancak görünen o ki bir hava operasyonu konusunda ciddi kafa yoruluyor. Türkiye’nin Irak krizinden hiç zarar görmeden nasıl çıkacağını hesaplamak ise çok zor görünüyor” diyor.

Ankara Üniversitesi’nden ÇaÄŸrı Erhan ise Türkmenlere yardımın büyük önem taşıdığını belirtirken, Türkiye’nin bu anlamda yaptığı yardımların ‘kayda deÄŸer’ olduÄŸuna dikkat çekiyor. “Türkiye, hemen yanı başındaki krize kendi açısından gerekli müdahaleyi yapıyor” diyen Erhan, uluslararası toplumun IŞİD’i durdurmak için nasıl bir karar alacağının sadece Türkiye’de deÄŸil tüm dünya kamuoyunda dikkatle beklendiÄŸini söylüyor. Erhan, Türkiye’nin bölgeye yardımlarının artarak süreceÄŸinin gözlendiÄŸini anlatırken, yardımların ‘hızla ve etkin’ bir ÅŸekilde yerine ulaÅŸtırılması konusunda uluslararası toplumun da bir sınavdan geçtiÄŸini dile getiriyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.